Serbian tabloidet përshëndesin “heroine” Ratko Mlladiç no vendimit

0Titujt kryesorë të gazetarve në Serbi një ditë pas vendimit për Mlladiçin. Photo: BIRN.

Vendimi përfundimtar i gjykatës së Kombeve të Bashkuara që e dënoi Ratko Mlladiçin me burgim të përjetshëm ishte lajmi kryesor në faqen e parë në shumë Serbian gazeta të mërkën “nënënënë

Tabloidi pro-qeveritar Informant deklaroi se Mlladiç është “përgjithmonë një Serbian hero”, i cili u dënua pavarësisht “mospasjes së asnjë prove” që ai ishte përgjegjës për “krimet e pretenduara të kohës”

tabloid Një tjetër, Kurir, kishte si lajm kryesor atë më titull “Padrejtësia e Hagës për Mlladiçin”, ndërsa Vecernje Novosti shfaqi një foto ku Mlladiçi duket i tronditur me nëtillullin: “Ata e dhanë goditjen e fundit”.

Të gjithë tabloïdët shkruan për unazën që Mlladiç kishte vënë në seancën gjyqësore, e cila ka figurën e një amerikani indigjen me kurorë me pendë në kokë. Djali i Mlladiçit, Darko, tha per Vecernje Novosti se atë ia ka dhuruar një ish-ushtar dhe se kjo ka një kuptim për serbët, të cilët ai tha se po vuanin siç vuajtën amerikanët indigjen në SHBA.

“Ata ishin viktima në atë kohë dhe anglezët pothuajse i shfarosën. Tani, serbët po kalojnë një fat të ngjashëm ”, tha Darko Mlladiç.

Pati pak reacts to të zemëruara nga politikanët serbë. Presidenti Aleksandër Vuçiç nuk iu referua direkt vendimit, por tha në një takim të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të martën në mbrëmje is “like Serbia dhe as populli serbë nukë ë jan”.

Je vetmi zyrtar qeveritar që reagoi drejtpërdrejt ishte Ministri i Brendshëm Aleksandar Vulin, i cili tha se dënimi me burgim të përjetshëm për Mlladiçin ishte “hakmarrje, jo një vendim”.

“E krijuar jo për të kërkuar drejtësi dhe për të kontribuar në pajtim, por për të gjykuar serbët, Gjykata e Hagës e ka përmbushur qëllimin e saj. Ajo i ka deklaruar serbët si autorë gjenocidi ”, tha Vulin në një deklaratë.

Avokati i Mlladiç, Branko Lukiç, mori pjesë në një program në televizionin publik RTS dhe vlerësoi gjykatësen e Hagës Prisca Matimba Nyambe, e cila dha mendime të ndryshme për shumicçelladinën e vendor

Lukiç pohoi se Nyambe kishte vërejtur “sasinë e madhe të gabimeve” në gjykim dhe kishte kuptuar se “ishte e nevojshme që gjyqi të përsëritej”.

Djali i Mlladiçit, Darko, ishte gjithashtu i ftuar në emisionin në RTS dhe vlerësoi qëndrimin kundërshtues të gjyqtares Nyambe.

“Ndoshta në mënyrë të papritur për mua, ishte guximi personal dhe profesional i gjykatëses Nyambe i cili, përkundër të gjitha presioneve dhe gjithëosferës atje, u ngrit kundër këjatëeritë ngrit kundër këjatëeritë fu theme.Leave A Reply

Your email address will not be published.