Community parking A1 / XVW architectuur

0


Community parking A1 / XVW architectuur

© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs+ 12

© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs

Text description provided by the architects. XVW architectuur has completed a community car park integrating a health center on the ground floor in Buiksloterham in the north of Amsterdam. Buiksloterham is a rapidly developing work / living area that spans a former industrial waterfront. The new building responds to this forward-looking spirit with its sleek geometric exterior and iconic quality that creates a sense of arrival in Buiksloterham. The car park is part of a masterplan developed by Studio Nine Dots for the Alliantie housing company. By concentrating parking in the neighborhood, local streets are freed from stationary vehicles allowing food markets, among other civic activities, to spread into the public realm.

© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs

This less conventional and more flexible approach to urban design is resident driven and focuses on the possibilities of autonomous housing construction, a provision for social housing and work / home units. Attracting both collectives and small developers is the key to this inclusive vision for Buikslotrham. Parkeergarage A1 is the first of two Buiksloterham car parks designed by XVW architectuur. Once the project is complete, these will form what the architects describe as “two bookends that line the development on the east and west sides.” Together, they will provide all the necessary parking for the local community. The Parkeergarage A1 has 250 spaces.

© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
Section
Section
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs

Like a stable with horses, the building is a place where drivers access their arena as needed rather than parking outside their home. The design of Parkeergarage A1 had to answer the question of how this transport infrastructure building could find its rightful place in the neighborhood. What is the link between a parking lot and the houses and apartments built next to it? The distinctive quality of the Parkeergarage A1’s steel truss elevations answers this question by making it read less as a parking lot per se and more as a neighborhood entrance. The relief motif of the facade captures the light and animates its shape so as to break down the volume of the building while playing on the industrial past of its context and its particular typologies of buildings, like the non-descript hangars that give little indication of what is contained in them.

© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs

Xander Vermeulen Windsant says: “Our design covered the parking lot with a skin that does not negate the parking function, but the abstraction. Only up close do you see the parking lot floors through the perforation of the facade panels. This allows the building to have a role beyond the parking lot and to be interpreted more as a threshold or a gateway to its neighborhood. Veneers and custom paint – matte but still reflecting light – give the parking lot a chameleon look. It reacts to the color and light in the area and changes color as you walk or walk past.

© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs

At street level, the wooden slatted cladding introduces a warmer, more tactile and human interface. The natural wood finish contrasts with the sleek, cooler steel architecture above. At ground level, the building houses an exemplary health center of a new phenomenon that sees infrastructure projects bring more and more social value by serving their communities in a broader way.

© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs
© Stijn Brakkee, Isabelle Nabuurs





Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.